MijnDakJouwDak: bekijk LIVE de resultaten van de zonnepanelen op het Streekcentrum.
Klik hier >

Hét initiatief waarmee duurzame energie economische drager van het platteland wordt

MijnDakJouwDak: Zonnepanelen op het dak van Het Streekcentrum Het Liesvelt, een bijdrage aan bewustwording

MijnDakJouwDak is een initiatief van Den Hâneker. Het initiatief richt zich op het opwekken van zonne-energie waarbij overheden, agrariërs en burgers samenwerken en zo helpen onze regio energieneutraal te maken. Hoe? Door ruimte zoals daken ter beschikking te stellen en gemeentebewoners met minimale investeringen te laten profiteren van groene stroom in al haar facetten.

Het eerste pilotproject van MijnDakJouwDak is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het Streekcentrum Ooievaarsdorp 'Het Liesvelt'. Eigenaar van deze zonnepanelen is den Hâneker. Dit pilotproject is een samenwerking tussen Den Hâneker, het Streekcentrum en de Gemeente Molenwaard en wordt mede gefinancierd door "Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (pop 2.47130). Met dit project worden de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden nog meer het centrum van de duurzaamheid.

Vanuit het Streekcentrum wil MijnDakJouwDak, samen met de bewoners van Liesvelt, de regio Alblasserwaard - Vijfheerenlanden helpen bij  de Trias Energetica, de drie stappenstrategie om te komen tot bewustwording op het gebied van duurzaamheid.

De op het dak van Het Liesvelt aangebrachte zonnepanelen (ook photovoltaic of PV panelen) geven de bewoners van de Alblasserwaard - Vijfheerenlanden de gelegenheid kennis te maken met duurzame energie en tevens het 'Liesvelt' te transformeren naar een modern, op duurzaamheid gericht voorlichtingscentrum. Omdat dit centrum ook de thuisbasis is van den Hâneker biedt het meteen de mogelijkheid om op beperkte schaal te oefenen met salderen op “afstand”.

Op die manier wordt er waardevolle kennis opgedaan over de samenwerking van private en publieke partijen. Die kennis legt de basis om een dergelijk project op grote schaal in de regio uit te rollen. Bovendien wordt er door middel van deze samenwerking een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van regionale energievoorziening. Een mogelijk antwoord op de voorspelde krimp in de regio.

 

Wilt u het gehele projectplan inzien? U kunt het downloaden op de site van Den Hâneker.